διευθυνσεις

Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

ελληνική λογοτεχνία και ποίηση

ελληνική λογοτεχνία και ποίηση
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν
ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................................................ΥΦΟΣ Γράμματα, τέχνες, βιβλίο, πολιτισμός

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η αλήθεια - Στο σπίτι του Τάσου Λειβαδίτη

  Ποίηση   

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ*


 Τι  ζητούσαμε εκείνη την Κυριακή το πρωί μέσα στη θέρμη του Αυγούστου; Την αλήθεια! έλεγε ο σύντροφός μας ο μπάρμπα Κώστας που μετρούσε πολλές δεκαετίες στο αριστερό κίνημα ως εξόριστος, φυλακισμένος, παράνομος και ίσως μερικά χρόνια ως ελεύθερος.
Ο μπάρμπα -Κώστας, ήταν Ακροναυπλιώτης. Ήταν το ιερό τέρας ανάμεσα στους παλιούς αγωνιστές της οργάνωσής μας, που εμείς οι νεώτεροι τους βλέπαμε τότε με το φωτοστέφανο των ηρωικών χρόνων της Αντίστασης και του εμφυλίου.
Την «αλήθεια, να πούμε την αλήθεια στον λαό, να πάμε τον Ριζοσπάστη σε κάθε σπίτι. Μέσα από τα γραφεία δεν κάνουμε τίποτα!»
Τι να πεις τώρα όταν ο μπάρμπα - Κώστας έσερνε πρώτος τον χορό παίρνοντας ανά χείρας τις εφημερίδες και ξεκινώντας για το καφενείο της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου.
Πήραμε λοιπόν κι εμείς, δύο νεολαίοι, ανά χείρας τον φρεσκοτυπωμένο Ριζοσπάστη εκείνης της Κυριακής και αρχίσαμε τη βόλτα μας στα στενά του Μεταξουργείου.
Μπροστά εγώ σαν πιο παλιός, πίσω η Κατερίνα, που αν δεν κάνω λάθος ήταν η πρώτη της φορά, ανοίγουμε μια σιδερένια πόρτα και βρισκόμαστε σε μια μακρόστενη αυλή σαν αυτές που αποτελούσαν το χαρακτηριστικό γνώρισμα στα σπίτια της γειτονιάς.
Κατά μήκος της αυλής πόρτες με παραθυράκια που αντιστοιχούν στα δωμάτια. Χτυπάω το τζάμι στο παραθυράκι της πρώτης πόρτας. Ακούγεται μια φωνή ηλικιωμένης γυναίκας: «Ποιος είναι;».
«Από τον Ριζοσπάστη» προλαβαίνει και απαντάει η Κατερίνα.
Περιμένουμε για λίγο και στο παραθυράκι της πόρτας εμφανίζεται το πρόσωπο μιας μεγάλης γυναίκας, ξερακιανής, με στρογγυλά μάτια, με ένα μαντήλι σκούρο.
«Τι θέλετε;» μας ρωτάει αυστηρά και μοιάζει να μας ψάχνει με το βλέμμα της. Της δείχνουμε την εφημερίδα... Προσπαθούμε να ανοίξουμε κουβέντα, αλλά μάταια. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανοίγει την πόρτα και με όλη την δύναμη που μπορούσε να βρει, μας φωνάζει: «έξω! έξω!». Ξαφνιασμένοι από το αναπάντεχο και την έκρηξη της γυναίκας, ετοιμαζόμαστε να ζητήσουμε συγγνώμη και να φύγουμε. Αυτή άλλωστε την συμβουλή είχαμε από την καθοδήγηση.
Η Κατερίνα τρομοκρατήθηκε. «Πάμε να φύγουμε... πέσαμε σε ακροδεξιά!».
Και τότε η ηλικιωμένη γυναίκα συνεχίζει: «Ξέρετε σε ποιανού το σπίτι χτυπήσατε; Ξέρουν αυτοί που σας έστειλαν ποιος είναι ο οικοδεσπότης;».
«Όχι», της απαντάμε, «αλλά τι σημασία έχει; την εφημερίδα πουλάμε σε όποιον θέλει...».
«Εδώ είναι το σπίτι του Τάσου Λειβαδίτη, του ποιητή.... Εγώ είμαι η αδελφή του», μας κάνει. «Κι αν δεν τον ξέρετε να πάτε να μάθετε ποιος είναι και πώς του έχει φερθεί το Κόμμα...!».
Η φωνή της τώρα έβγαινε βραχνή και οργισμένη... Απευθυνόταν σε εμάς, δύο νέους ανθρώπους, που βρέθηκαν στο κατώφλι της για να της δώσουν μια εφημερίδα και έβγαζε από την ψυχή της κάτι σαν γοερό παράπονο... Για τον αγαπημένο της αδελφό και μεγάλο μας ποιητή, τον κομμουνιστή διανοούμενο με την δική του άποψη, που ίσως γι αυτήν το κόμμα του τον είχε παραμελήσει.
«Να μην ξανάρθετε!», ήταν η τελευταία της φράση. Ακούστηκε μόνο ο θόρυβος από το χτύπημα της ξύλινης πόρτας..
Βγήκαμε στην οδό Λεωνίδου και περπατούσαμε αργά. Σε κάποια στιγμή ένοιωσα τα μάτια του νεαρού κοριτσιού καρφωμένα πάνω μου να περιμένουν εξηγήσεις.
«Και εγώ που πίστεψα τον μπάρμπα - Κώστα της Ακροναυπλίας, που μας λέει να βγούμε από τα σπίτια μας για να πούμε την αλήθεια...» με καρφώνει η Κατερίνα.
Το βράδυ βάλθηκα να διαβάζω Λειβαδίτη. Ολονυχτίς. Δεν ξέρω γιατί και πώς, κόλλησα σε ένα κομμάτι με τίτλο «Φθινόπωρο».
Ονειρεύομαι ένα άγαλμα να κλαίει μες την ομίχλη, έναν φυλακισμένο να τραγουδά,
μια γυναίκα να μην κλέβει τα χρόνια της, ένα παιδί που να μη ρωτά.
Το φθινόπωρο θα μαζέψω όλα τα φύλλα στην πόρτα μου να γείρει η χαμένη ζωή μου...

____________

~~~~~~~~~~~~~~
Τάσος Λειβαδίτης - Ποιήματα
(1921-1988) ποιητὴς ἀπὸ τὴν Ἀθήνα.

Σὲ περιμένω παντοῦ

Κι ἂν ἔρθει κάποτε ἡ στιγμὴ νὰ χωριστοῦμε, ἀγάπη μου,
μὴ χάσεις τὸ θάρρος σου.
Ἡ πιὸ μεγάλη ἀρετὴ τοῦ ἀνθρώπου, εἶναι νὰ ᾿χει καρδιά.
Μὰ ἡ πιὸ μεγάλη ἀκόμα, εἶναι ὅταν χρειάζεται
νὰ παραμερίσει τὴν καρδιά του.

Τὴν ἀγάπη μας αὔριο, θὰ τὴ διαβάζουν τὰ παιδιὰ στὰ σχολικὰ βιβλία, πλάι στὰ ὀνόματα τῶν ἄστρων καὶ τὰ καθήκοντα τῶν συντρόφων.
Ἂν μοῦ χάριζαν ὅλη τὴν αἰωνιότητα χωρὶς ἐσένα,
θὰ προτιμοῦσα μιὰ μικρὴ στιγμὴ πλάι σου.

Θὰ θυμᾶμαι πάντα τα μάτια σου, φλογερὰ καὶ μεγάλα,
σὰ δύο νύχτες ἔρωτα, μὲς στὸν ἐμφύλιο πόλεμο.

Ἄ! ναί, ξέχασα νὰ σοῦ πῶ, πὼς τὰ στάχυα εἶναι χρυσὰ κι ἀπέραντα, γιατὶ σ᾿ ἀγαπῶ.

Κλεῖσε τὸ σπίτι. Δῶσε σὲ μιὰ γειτόνισσα τὸ κλειδὶ καὶ προχώρα. Ἐκεῖ ποὺ οἱ φαμίλιες μοιράζονται ἕνα ψωμὶ στὰ ὀκτώ, ἐκεῖ ποὺ κατρακυλάει ὁ μεγάλος ἴσκιος τῶν ντουφεκισμένων. Σ᾿ ὅποιο μέρος τῆς γῆς, σ᾿ ὅποια ὥρα,
ἐκεῖ ποὺ πολεμᾶνε καὶ πεθαίνουν οἱ ἄνθρωποι γιὰ ἕνα καινούργιο κόσμο... ἐκεῖ θὰ σὲ περιμένω, ἀγάπη μου!

περισσότερα ποιήματα του ποιητή στο:

~~~~~~~~~~~
Τάσος Λειβαδίτης  (1921 - 1988) 
Γιος του Λύσανδρου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Αναστάσεως του 1922 είχε τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια, μια αδερφή και τρεις αδερφούς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς με συνέπεια να εξοριστεί από το 1947 έως το 1951. Στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και μετά στον Αϊ Στράτη κι από κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Τελικά το δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, 10 Φεβρουαρίου 1955) τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών.
«Γι’ αυτό σου λέω.
Μην κοιμάσαι: είναι επικίνδυνο.
Μην ξυπνάς: Θα μετανιώσεις.
»
Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού Ελεύθερα Γράμματα (τεύχ. 55,15-11-46) με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη». Το 1947 συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού «Θεμέλιο». Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας» και εργάστηκε επίσης σαν κριτικός ποίησης στην εφημερίδα Αυγή, από το 1954 - 1980(με εξαίρεση τα έτη 1967-74 που η εφημερίδα είχε κλείσει λόγω δικτατορίας) και το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» (1962-1966), όπου δημοσίευσε πολιτικά και κριτικά δοκίμια.
Στο διάστημα της Χούντα των Συνταγματαρχών ο ποιητής για βιοποριστικούς λόγους μεταφράζει ή διασκευάζει λογοτεχνικά έργα για λαϊκά περιοδικά ποικίλης ύλης με το ψευδώνυμο Pόκκος. Αδερφός του ήταν ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης και ανιψιός του ο ηθοποιός Θάνος Λειβαδίτης.
Ο Τάσος Λειβαδίτης πέθανε στην Αθήνα 30 Οκτωβρίου 1988, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».
_____________________
περισσότερα στο: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου