διευθυνσεις

Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

ελληνική λογοτεχνία και ποίηση

ελληνική λογοτεχνία και ποίηση
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν
ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................................................ΥΦΟΣ Γράμματα, τέχνες, βιβλίο, πολιτισμός

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Παρουσίαση το βιβλίο του Νίκου Μαρκέτου «Ψυχολογία του Φασισμού: Διερεύνηση της Διείσδυσης και της Επιρροής του Φασισμού στο Κοινωνικό Σώμα», το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12 μ.μ. στο Polis Art Cafe

 Βιβλιοπαρουσίαση: «Ψυχολογία του Φασισμού» 


Οι εκδόσεις Κοροντζή παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Μαρκέτου «Ψυχολογία του Φασισμού: Διερεύνηση της Διείσδυσης και της Επιρροής του Φασισμού στο Κοινωνικό Σώμα», το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12 μ.μ. στο Polis Art Cafe.
Η επανεμφάνιση ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και η επιρροή που έχει στις μέρες μας η φασιστική ρητορεία, μας καλεί εκ νέου να κατανοήσουμε το φαινόμενο.
Πώς μέσα στον ανθρώπινο ψυχισμό καρποφορεί το φασιστικό κήρυγμα και ποιές είναι οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της καταπίεσης, της βίας και της τρομοκρατίας που ασκεί ένα φασιστικό καθεστώς, όπως φάνηκε και από τα ιστορικά παραδείγματα του 20ου αιώνα;
Σε έντονα ψυχοπιεστικές καταστάσεις, όπου ο φόβος περιπλέκεται με θυμό, οργή, μίσος, ματαίωση, ταπείνωση, εξάρτηση, μπορεί να υπαναχωρήσουν οι ώριμοι τρόποι διαχείρισης τέτοιων συναισθηματικών καταστάσεων και αναλαμβάνουν δράση αρχαϊκοί μηχανισμοί. Οι αντιδράσεις και οι πράξεις του υποκειμένου, δεν υπόκεινται πλέον σε συνειδητή επεξεργασία, αλλά υπαγορεύονται από το ασυνείδητο και γι’ αυτό φαίνονται παράλογες. Η φασιστική προπαγάνδα αξιοποιεί και χειραγωγεί το ασυνείδητο, απαντώντας με απλό τρόπο σε αρχαϊκές ανάγκες.
Αυτούς τους μηχανισμούς επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το δοκίμιο του Ν. Μαρκέτου, για να νοηματοδοτήσουμε την βία των φασιστικών ομάδων, τον ρατσισμό, την συμπεριφορά του οπαδού, την λατρεία στον ηγέτη, ή την παθητική συναίνεση και υποταγή στο φασιστικό κράτος και την στροφή προς τον μυστικισμό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
-Αλέκος Αλαβάνος, οικονομολόγος
-Βασιλική Κατριβάνου, πρώην βουλευτής – ψυχοθεραπεύτρια
-Κώστας Κοροντζής, εκδότης
-Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός – τέως Γραμματέας Ανθρ. Δικαιωμάτων στο Υπ. Δικαιοσύνης
-Κάτια Χαραλαμπάκη, ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12μ.
στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5 – Αίθριο Στοάς Βιβλίου)

_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου