Οι πρώτες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα λείψανα του Πάμπλο Νερούδα καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας ποιητής έπασχε από προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη άρα αυτή είναι και η αιτία του θανάτου του. Πρόκειται για ένα πρώτο αποτέλεσμα των ακτινολογικών και ιστολογικών εξετάσεων οι οποίες έγιναν από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Χιλής. Το πόρισμα περιήλθε χτες στα χέρια του δικαστή Μάριο Καρόσα ο οποίος διεξάγει την έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους ποιητές.
«Εκτός του ότι επιβεβαιώθηκε πως ο Νερούδα έπασχε από καρκίνο του προστάτη εδώ το κεντρικό σημείο είναι να ξεκαθαρίσει αν πέθανε δολοφονημένος έπειτα από μια θανατηφόρα ένεση που του έγινε ενώ νοσηλευόταν στην Κλινική Σάντα Μαρία» είπε ο Εδουάρδο Κοντρέρας ένας εκ των δικηγόρων της υπόθεσης. Αναφέρεται πως την υπόθεση δηλητηρίασης άρα και δολοφονίας του Νερούδα στηρίζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής. Και σε αυτήν την περίπτωση το σημαντικό θα είναι τι συμπεράσματα θα βγουν από την εξέταση των οστεωδών δειγμάτων που θα αποσταλούν στις ΗΠΑ.
Μια ολόκληρη ομάδα από πολλούς και διάφορους επιστήμονες, Χιλιανούς κι αλλοδαπούς, προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία  και αποδείξεις σχετικές με τα αίτια θανάτου του ποιητή. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής οστεώδη δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές του θα αναλύσουν τις επόμενες μέρες τμήμα των οστών για να διαπιστώσουν αν ο ποιητής, ο οποίος ήταν ενεργό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής δολοφονήθηκε.
Η εκταφή του Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο (1904- 1973) έγινε στις 8 Απριλίου από την Ίσλα Νέγρα (το ένα από τα τρία σπίτια του) εκεί που είναι θαμμένη και η αγαπημένη του Ματίλντε Ουρουτία.
Η επίσημη θεωρία θέλει τον ποιητή του Γενικού Άσματος (Canto General) να πεθαίνει εξαιτίας του καρκίνου του δώδεκα μόλις μέρες από τη στιγμή που ο Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο της Χιλής, τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Το 2011 ωστόσο ο πρώην σοφέρ του κατήγγειλε σε μεξικανική εφημερίδα πως το καθεστώς του Πινοσέτ είχε διατάξει τη δολοφονία του ποιητή με δηλητήριο. "Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 1973 ο ποιητής σκόπευε να εξοριστεί στο Μεξικό μαζί με τη Ματίλντε. Το σχέδιο ήταν να ανατρέψει τον δικτάτορα από το εξωτερικό μέσα σε τρεις μήνες ζητώντας από βοήθεια" από τους φίλους του στο διεθνή χώρο. "Προτού όμως προλάβει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο το καθεστώς εκμεταλλεύτηκε τη νοσηλεία του στην κλινική και διέταξε να του χορηγήσουν μια θανατηφόρα ένεση στο στομάχι", είπε ο Μανουέλ Αράγια Οσόριο στην Ελ Παΐς. Ο Αράγι Οσόριο έχει πει πως ήταν ο ίδιος ο Νερούδα ο οποίος του τηλεφώνησε από την κλινική για να του πει πως δεν αισθανόταν καλά εξαιτίας της ένεσης που του έκαναν στο στομάχι.  
Ο Νερούδα αρχικά είχε θαφτεί στο Γενικό Κοιμητήριο του Σαντιάγο. Το 1992 όμως κι έπειτα από αίτημα της οικογένειάς του μεταφέρθηκε στην Ίσλα Νέγρα, το αγαπημένο του σπίτι το οποίο μοιάζει με καράβι (τα άλλα δυο είναι στο Σαντιάγο και στο Βαλπαραΐσο – όλα λειτουργούν ως μουσεία σήμερα). Η οικογένεια μέχρι και σήμερα υποστηρίζει πως ο Νερούδα πέθανε από τον καρκίνο  Ωστόσο έχει δηλώσει πως θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα ζητώντας ουσιαστικά την αλήθεια.
Ο τάφος του είναι σε ένα δρομάκι του σπιτιού και δίπλα του είναι εκείνος της Ματίλντε η οποία πέθανε το 1985. Ήταν ο ίδιος ο Νερούδα εκείνος που ζήτησε να τον θάψουν κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είχε γράψει σύμφωνα με την Ελ Παΐς στο Γενικό Άσμα: «σύντροφοι, θάψτε με στην Ίσλα Νέγρα/ μπροστά στη θάλασσα που γνωρίζω/ σε κάθε πέτρινη περιοχή που τα κύματα των χαμένων ματιών μου δεν θα μπορέσουν να ξαναδούν».


____________________________
Δημοσιεύτηκε: στην εφημ. "Αγγελιοφόρος"  2 Μαΐου 2013 21:12http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=177793